MANNE GRÄVER ETT HÅL – EN MUSIKSAGA
Föreställning – 40 minuter – Barn ca 3-7 år

Hur allt började

År 2011 skrev Kalle Carmback manuset till ”Manne Gräver ett Hål” och engagerade sina vänner Mats Eriksson och My Engström Renman att göra illustrationer till berättelsen. Manne fick form och färg och det blev så pass bra att B. Wahlströms Förlag gav ut boken ett år senare. I maj 2012 fanns Manne i butik, fick fantastiskt utrymme i Wahlströms egna kataloger och blev fint omskriven i både press och bloggar.

Då de tre författarna arbetar med film och musik började de omforma sagan åt dessa håll. De gjorde sin första högläsning av boken på Bokskåpet i Göteborg och hade då skrivit en sång, ”När man gräver ett hål”, och gjort ett bildspel med stillbilder som synkade sagan.

Det var då och nu är nu. Manne har turnerat landet runt i boklådor, sjukhus, förskolor, och bibliotek. På vägen har högläsningen utvecklats. Saker har lagts till, rekvisita och dockor har byggts, bilderna har animerats och blivit mer till en film och sagan har förlängts.

2015 spelade Kalle, Mats och My in sagan med de fyra Mannelåtar som då fanns – Manne gräver ett hål, en musiksaga –  och släppte den på Spotify och iTunes m.m. Sagan blev också en ljudbok och blev tillgänglig i digitala bokaffärer, bibliotek, Storytel och andra strömmande ljudbokstjänster. Manne fick även en hemsida fylld av  skoj.

Med allt detta i ryggsäcken tog vi steget och uppgraderade högläsningen till en föreställning och den 21 november 2015 spelades den på Kulturhuset/Stadsteatern inför utsåld salong – då med sju sånger, ännu mer rekvisita, ett band och en fullt animerad film.


Se en teaser från föreställningen på Kulturhuset/Stadsteatern

Föreställningen

”Manne gräver ett hål – en musiksaga” är en föreställning på fyrtio minuter som riktar sig till barn i åldern  3-7 år. Det är en högläsning av boken ”Manne gräver ett hål” men samtidigt vandrar den över gränserna till musik och ren konsert, dockteater, filmvisning –  allt sitter ihop, ömsint sammansvetsat. Trots att berättelsen avbryts gång på gång av busiga dockor, sånger och roliga dialoger så lunkar den på och tappar aldrig fokus.

Med oss har vi Berättaren (med manual) som bara fungerar med sin sagohatt på huvudet. Vi har Manne som en talande docka och den fräcka Herr Bomm i sin luftballong. Vi har en två meter hög bok med autentisk framsida som – när den öppnas – fungerar som projektionsyta för animationerna – bokuppslagen.

Vi har också en musiktrio som medverkar som stämningshöjare genom att tonsätta berättelsen, som sjunger och spelar låtarna och de deltar också i snurriga dialoger –  ofta tillrättavisade av Manne. Föreställningen innehåller mycket humor och bus som lockar till skratt. Publiken engageras att vara med då de får frågor att besvara och uppmanas till att sjunga med och göra ljud och ramsor. Under två tillfällen tar vi oss ner i publiken och busar med dem – först då Jon, utklädd till en musikalisk percassionspäckad bil, kör ner för att ta oss till stranden – sen då My och Herr Boom tar en kamp mot vinden och vädret i sin egen sång – Herr Bomms blues.

Musiken i föreställningen är spelad live och rör sig mellan genrerna jazz, blues och gospel. Mats karakteristiska gitarrspel har stora influenser av afrikansk musik så sådana tongångar finns där även mycket av.

”Manne gräver ett hål” handlar om att inte bli sedd och tagen på allvar, det handlar om envis vilja och besvikelse. Men det handlar också om att förstå vikten av att samarbeta och att man då kan uppnå vad som helst. För självfallet ser pappan sin son tillslut och de försätts i en knipa som de tvingas lösa. Tillsammans.

Föreställningen hastar inte. Vi tar det lugnt och låter saker ta tid. En solig dag blir en stormig eftermiddag. Vi utmanar barnen i musik de kanske inte är vana vid, dock med texter och poänger de mycket väl begriper. Vi läser en bok, får dom att lyssna i fyrtio minuter med hjälp av avbrott, film och fantasifulla kreationer. Vi räknar, vi ramsar, vi åker bil, vi bygger slott. Vi gräver – tillsammans. Och vi hoppas att när ridån går ner – så har vi upplevt ett äventyr och dessutom lärt oss en hel del klokheter.

Medverkande

BERÄTTAREN – Kalle Carmback
Kalle berättar historien från sin fåtölj. Han är även den som skrivit  boken om Manne och animerat bilderna som visas i den jättestora boken. Till vardags jobbar Kalle med film och TV och har en hel del andra projekt inom barnkultur på gång.

MANNE/PAPPAN/HERR BOMM/SÅNG – My Engström Renman
My gör många roller i föreställningen. Hon sköter Mannedockan och är pappan. Flyger luftballong med Herr Bomm, sjunger ett flertal sånger och ändrar om på scenen. Dessutom har hon färglagt bilderna i boken och byggt scenografin till föreställningen. Till vardags jobbar hon delvis med barn – men främst är hon sångerska/kompositör med flera skivor i bagaget – nu senast  barnskivan ”Go´ natt Go´ natt” tillsammans med Mats Eriksson under bandnamnet ”My & Mats”. Hon har även stått på teaterscenen och gjort barnteater, nyopera och annat spännande.

GITARR/SÅNG – Mats Eriksson
Mats Eriksson har komponerat, och spelar även, all musik i sagan – nu förstärkt av Jon och Viktor. Mats har dessutom illustrerat bilderna i boken. Till vardags livnär sig Mats på att spela gitarr och turnerar runt  med en mängd namnkunniga artister och har även gjort ett eget album – ”För Egen Maskin” – från vilket vi hämtat mycket av musiken i föreställningen.

TRUMMOR/BIL – Jon Fält
Jon trummar och låter – han förvandlas även till en bil och kör runt  bland publiken. Jon är en av Sveriges mest meriterade jazztrummisar och turnerar världen runt i olika sammanhang.

BAS/TRUMPET – Viktor Skokic
Viktor spelar bas, för samtal med Manne och My – likt resten av bandet. Han spelar till och med lite trumpet. Viktor hörs annars i en mängd akter på olika jazzscener och har även jobbat en hel del med barnmusik både till scen och till film.

 

För frågor eller bokning kontakta Kalle på kalle@kallecarmback.se eller ring 0735 26 90 52

För bättre kvalité – klicka på bilden.

Cred stillbilder: Lisa Imberg, Linus Magnusson, Annette Pietrzak Lindholm
Cred rörligt material: Rickard Häggmark, Lisa Imberg

'MANNE GRÄVER ETT HÅL – en musiksaga' har inga kommentarer

Bli den första att skriva något!

Skriv något.

Din E-post adress kommer inte att visas.

Denna tidskrift är inte riktigt riktigt - den är baserad på den litterära värld som omger barnbokskaraktären Manne från boken "Manne gräver ett hål". En del av artiklarna är rena fantasier och andra någorlunda sanna. Har ni svårt att klura ut hur det ligger till kan ni klicka på VERKLIGHETEN för verkliga nyheter och KUSTNYHETER för nyheter kopplade till den påhittade staden Kusten och dom som bor där.