Manne Gräver ett Hål

manneomslaglitenDen första boken om Manne – ”Manne gräver ett hål” – skrevs i ett enda svep i en kontorslokal på fjärde våningen till ett höghus i Stockholmsförorten Finntorp, berättar Kalle för Kustbladet. ”Sen låg manuset en tid – ända tills dess att jag fick syn på min gode vän Mats Erikssons skissblock under ett besök i Göteborg. Teckningarna i blocket var på ”fula gubbar”, det var svartvitt, dystert och otäckt – men med en stor portion humor. Det kändes rätt.”
Fyra uppslag tecknades och efter att ha misslyckats att få boken utgiven via barnbokstävlingen ”Castorpriset” – skickades manuset och bilderna in till ett antal större förlag och relativt omedelbart nappade B. Wahlströms.

Tre år efter det att manuset skrevs kom boken ut i handeln. Det var den 15 maj 2012. Helt nyrenoverad, omsorgsfullt förpackad och alldeles, alldeles alldeles fantastiskt underbar, förklarar Kalle. Sedan utgivningen har en hel del bra recensioner trillat in och Manneboken har även blivit en Manneshow med musik, film och god stämning.

Så vad handlar den om: Jo, på sommarens varmaste dag beslutar sig Manne och hans pappa att bege sig mot stranden för avkoppling och svalka. Men när de kommer fram har det börjat blåsa och himlen har blivit helt mörk av moln. De glada fiskmåsarna har alldeles slutat att skratta.
Manne blir väldigt besviken och Pappan försöker rädda upp situationen genom att föreslå att de skall bygga världens största sandslott. Tanken var god och säkert fylld av omtanke men det blir fel för Pappan börjar verkligen bygga världens största sandslott – enormt avancerat och därför ett bygge som Manne inte riktigt kan hänga med i. Manne får istället i uppgift att gräva ett simpelt hål. Och det gör han. Han gräver och gräver och gräver. Till slut syns inte Manne mer. Men han gräver bara vidare.

Boken finns även utgiven i Danmark via Lamberths Förlag och heter då ”Manne graver et hul”

CREDIT (svenska upplagan)
Text: Kalle Carmback
Bild: Mats Eriksson, My Engström Renman
Redaktör: Lina Jauhiainen
Förläggare: Maja Lindqvist
Bokförlag: B. Wahlströms Förlag

Denna tidskrift är inte riktigt riktigt - den är baserad på den litterära värld som omger barnbokskaraktären Manne från boken "Manne gräver ett hål". En del av artiklarna är rena fantasier och andra någorlunda sanna. Har ni svårt att klura ut hur det ligger till kan ni klicka på VERKLIGHETEN för verkliga nyheter och KUSTNYHETER för nyheter kopplade till den påhittade staden Kusten och dom som bor där.