Show

”Då vi, skaparna boken om Manne, även är aktiva utövare av flera andra kulturyttringar så kunde vi inte låta bli att vässa till konceptet en aning. Och när förfrågningar om högläsningar av boken började trilla in så utvecklades det som nu lite skämtsamt brukar kallas Manneshowen.”, förklarar Mannegänget för Kustbladet.

859421_576198869075700_1096373415_oEgentligen är det väl ingen show – det är en högläsning – men en högläsning med extra allt. Den innefattar musik, rörlig bild, sånger, lite dockteater och ibland en utställning. ”Boken har liksom växt, blivit längre och större. Karaktärer som tidigare funnits i periferin kliver nu fram och tar plats. Illustrationerna rör på sig i en animerad film som synkar med läsningen. Musiken som hörs är jazz- och bluesinfluerad. Takten är långsam och stämningen hög.”, menar gänget och berättar vidare hur de bygger upp en scen med ett klädsträck på vilket det hänger kläder på tork – Mannes och pappans kläder de bar på den stormiga dagen på stranden. I mitten hänger ett lakan på vilken filmen visas. Och nu har dom även en kiosk i storformat. ”Som vi ännu inte provat när vi läser – den har bara stått i ett skyltfönster”, flikar Kalle in.

Manneshowen har dragit mycket folk där den visats och efteråt har vi hört av förundrade butiksinnehavare och bibliotikarier att de sällan varit med om att barn i den åldern suttit stilla och koncentrerade under en hel läsning på det sätt de gör medan Mannes saga berättats. ”Ett barn var så inne i historien att han valde att kissa på sig snarare än att lämna lokalen för ett toalettbesök – trots mammans fruktlösa påtryckningar. Det anser vi vara ett mycket gott betyg.” förklarar det, nu lite malliga, Mannegänget.

Mannehögläsningen är ca 20 minuter lång. Berättar gör Kalle Carmback, som även skrev boken. Illustratören, tillika gitarristen, Mats Eriksson spelar och skapar stämning med sin gitarr. Den andra illustratören – My Engström Renman – Sjunger, flyger luftballong och leker med dockor.

Under förra året kunde man, om man haft oturen att hamna på sjukhus, haft turen att se Manne högläsningen på avdelningar runt om i länet då vi var med i katalogen för Kultur i Vården.

Har du en bokhandel, bibliotek, förskola eller någon annan verksamhet som skulle vilja ha Manne på besök så kontakta Manne på manne@manneboken.se!

————————————